Włosi proponują wiele wyjątkowych gatunków białego wina, które są rozkoszą dla podniebienia. Dodatkowo wspaniale Cię orzeźwią i ugaszą pragnienie. Niestety większość z nich jest niedoceniana lub całkowicie pomijana. Sprawdź, które trunki zasługują na uznanie.
Fruliano
Niektórzy uważają, że ten gatunek pochodzi z Friuli, ale większość ekspertów twierdzi, że wywodzi się ono z Gironde we Francji. Obecnie Fruliano produkowane jest przede wszystkim we Friuli. Zachwyca urzekającymi aromatami jaśminu, narcyza, suszonymi figami, skórki pomarańczy i zielonych jabłek. Wyczuwalny jest tutaj także zapach mokrych kamieni i morza. Przyciąga uwagę lekko gorzkim migdałowym wykończeniem. Można go podać z serem, pieczonym dorszem lub halibutem.
Soeve
Pierwotnie cenione jako słodkie wino, Soeve popadło w zapomnienie po upadku Cesarstwa Rzymskiego. Ponownie pojawiło się na arenie międzynarodowej około 1500 lat później, jako przyjemne włoskie białe wino. Ostatnio producenci koncentrują się na poprawie jakości.
Soeve przykuwa uwagę nutami rumianku, zielonego jabłka, pieczonej gruszki, kamieni, minerałów, gałki muszkatołowej i tymianku. Możesz go połączyć z cielęciną kub pieczonym kurczakiem. Charakteryzuje się rześkimi i owocowymi nutami. Główne winiarnie skupiają się głównie wokół weneckich wzgórz w pobliżu Werony.
Pinto Grigio
Ma bardzo jasny, żółty, słomkowy kolor. Jego bukiet charakteryzuje się owocowymi i kwiatowymi nutami. Smak Pinto Grigio jest przede wszystkim wytrawny, okrągły i soczysty, o dobrej strukturze, z owocowymi i ciepłymi nutami. Wyróżnia się orzeźwiającym, energetycznym zapachem cytrusów z orzechowymi akcentami. Wyjątkową kompozycję uzupełniają zielone jabłka i kwiaty.
Oryginalny styl Grigio osiąga się przez stosunkowo wczesne zbieranie winogron. Winiarze starają się przy tym zachować jak najwięcej świeżej kwasowości. Aby zachować świeżość, procesy fermentacji i przechowywania przeprowadzają w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Jeśli producenci użyłby do nich beczek, wzbogaciłby trunek o słodkie, waniliowe aromaty, co znacznie pogorszyłoby czysty, prosty styl.
Idealnie komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej, pieczonymi rybami i pomidorami koktajlowymi lub ze świeżymi i kremowymi serami.
Trebbiano
Trebbiano to najpopularniejsza i najważniejsza odmiana białych winogron, pochodzących z Włoch. Używa się ich nie tylko do produkcji prostych, orzeźwiających białych win, ale też brandy i koniaku. Profesjonalny sklep z winami Warszawa oferuje Trebbiano Rocca, które ma wspaniały, słomkowo-żółty kolor. Przykuwa uwagę delikatnymi, owocowymi nutami połączonymi z dojrzałymi nutami cytrusowymi i wytrawnym, orzeźwiającym wykończeniem. Ma wytrawny, pikantny i świeży smak.
Trebbiano Angelo Rocca jest doskonałym przykładem odmiany Trebbiano z nutami kwiatowymi i migdałowymi. Zachwyca wytrawnym, miękkim wykończeniem o dobrze zrównoważonej kwasowości. Możesz go zaserwować do schłodzonego dania z makaronem, sałatki, kremowego sera lub po prostu jako aperitif. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z włoskimi białymi winami, sięgnij po Trebblano d’Abruzzo.
Leave a Reply